Falpanel a konyhában – Bevezetés

A falpanelek a leginnovatívabb burkolatok! Miért? Mert, egyszerre dekor elemekként is funkcionálhatnak, mindazonáltal kiváló hő-, illetve hangszigetelők. Még az olyan szélsőséges körülményekben is tökéletesen teljesítenek, mint amilyen a konyha. Ahol nem csak magának a hőnek, hanem annak folytonos ingadozásának is ellen kell állnia, továbbá el kell viselnie az akár tartós párát is. Szóval célszerű olyan burkolatot választanunk, amely ellenálló, mégis praktikusan tisztítható és nem utolsó sorban megjelenésében is impozáns külsőt kölcsönöz a lakás szívének, a konyhának. Apropó, mi lenne, ha még az esetleges balesetektől is megvédené otthonunkat?
Falpanel a konyhában
Falpanel a konyhában
De làssuk ehhez milyen paneleket kínálnak a piacon: Minden helység sajátságos tulajdonságokkal bír. Ami jó választás egy irodába, az nem biztos, hogy az egy konyhába és ugyanígy fordítva is. Az eltérő környezeti adottságok végett más- más szempontokat kell figyelembe vennünk a megfelelő anyag típus kiválasztásakor. A ,,konyhai falpanelnek’’ például ellenállónak kell lennie a vízzel és a meleggel szemben.  
 1. PVC falpanelek
 2. Polisztirol falpanelek
 3. MDF falpanelek
 4. Bőr falpanelek
 5. Bio falpanelek
 6. Farost falpanelek
  Ár szempontjából a PVC bizonyul a a legkedvezőbbnek és legegyszerűbbnek. De nem a legmegfelelőbb választás a konyha munkapult körül, inkább a vizes párás környezettől távoli felületeken. Mivel itt a hő hatására előbb vagy utóbb felhullámosodhatnak. Illetve a fény hatására változhat a színe és nem utolsó sorban égés szempontjából veszélyes is lehet. Nem beszélve a megjelenéséről, akár mennyire is egyre impozánsabb megjelenést próbálnak adni ennek az olcsóbb műanyag típusnak. Akkor is felejthetetlen élményként él még ugye, mindannyiunkban a panellakások konyhájának linóleuma.   Műanyag panelek. Amelyek nagyon impozánsak lehetnek, egészen a matt felületűtől akár az üveg szerű megjelenésig megtalálhatóak a magas fényű felületek. Ha dekor elemként tekintünk rá tökéletes választás. Viszont a hő tűrése nem a legmegfelelőbb, vetemedhet vagy akár repedhet is.   Erre a célra a gyártók és a szakemberek is az MDF paneleket ajánlják. De mi is ez az MDF? Egy nagy nyomáson speciális adalékanyagok és fapor préselete, mely nedvesség és akár tűzállóvá tehető az adalékanyagoktól függően. Ezáltal kapunk egy deformáció mentes ellenálló felületet, amit a konyha munka felülete körül bárhol használhatunk a burkolásra.
Falpanel a konyhában
Falpanel a konyhában

Mire is figyeljünk a felszerelés előtt?

 
 • Vizsgáljuk meg, hogy milyen a kiválasztott fal típusa gipszkarton, tégla vagy esetleg beton
 • Nézzük át, hogy ne legyenek egyenlőtlenségek rajat, mivel kizárólag sík falra szerelhetőek
 • A fal ne legyen poros, tapéta
 • Kopogtassuk végig a falat, hogy a fal vastagságáról meggyőződjünk
 • Győződjünk meg arról, hogy a fúrni kívánt helyeken nincsnek vezetékek, illyetve csövek
 

Hogyan rögzítsük a falpaneleket?

Rögzítés tekintetében több lehetőség közúl is választhatunk, az igényeinknek és elképzeléseinknek megfelelően. Lássuk milyen lehetőségeink is vannak. De előtte tegyünk fel magunknak pár kérdést. Mekkora a párantartalom? Mekkora a felülete és a súlya a falipanelnek? Mi a célja? Milyen anyagú a falunk? Egyenletes vagy azzá tudjuk e tenni?  
 1. Párnafás rögzítés.
 2. Fém szerelvényekkel való rögzítés
 3. Ragasztás
  A panelek rögzítésének egyik legsarkalatosabb pontja az, hogy egyenletes e a falunk. Ha az akkor könnyeden válogathatunk a rögzítési módok közül, ellenben ha nem. Akkor vagy azzá kell tennünk a falunkat egy gipszeléssel vagy olyan megoldást kell találni a rögzítésre, mely ezt képes kiküszöbölni. A párnafás rögzítésé az egyik legegyszerűbb módja, a falpanelek rögzítésének. Jó választás, ha a konyha munkapult feletti felület akarjuk borítani és a falunk felülete viszonylag sima. A minimális egyenlőtlenségeket a párnafák vastagságával akár korrigálhatjuk is. Vagy ha a csak minimális részeken nem fekszik fel a párnafánk nem okoz problémát. A fa szerkezet nagy előnye, hogy nem korrodálódik és könnyű megmunkálni is. Kisebb felületek kialakításánál az egyik legkézenfekvőbb választás. A fém szerelvények abban az estben lehetnek szükségesek, ha nagy mértékben egyenlőtlen a falunk vagy nagy felület lefedése a célunk és így maga a panel súlya megkívánja azt. A felületi különbségeket sarokvasak használatával küszöbölhetjük ki.   Abban az esteben ha a falunk gibszkarton és csak egy vékony MDF borítást kívánunk felhelyezni elegendő a ragasztás is. Erre a rögzítési módra speciális MDF illetve fa ragasztót tudunk használni. Falpanel a konyhában

Párnafás rögzítés munkamenete:

Mielőtt hozzá látnánk érdemes a párnafa léceket egy hétig pihentetni, hogy a környezet páratartalmát átvegyék és ne vetemedjenek meg. Célszerű egy keretet készíteni, ami a burkolandó felület körbefogja. Ezután ezt a keretet előfúrjuk a rögzítési helyeken. Majd megjelöljük a falat a rögzítési ponton és kifúrjuk azt is. A falba fúrt lyukakat feltiplizzük, majd a párnafát felcsavarozzuk. A kereszt, vagy vízszintes irányú léceket egymástól 50cm-re kell elhelyezni. Az, hogy vízszintes vagy függőleges irányultságúak, az dönti el, hogy a burkolatunk milyen alakú. Például egy téglalap alakú elemhez függőlegesen tesszük a léceket. Magukat az MDF lapokat erre speciális fa ragasztóval ragaszthatjuk a keretünkbe.  

Fém szerelvényes rögzítési menet:

Ha esetleg mennyezetet szeretnénk burkolni, vagy hasonló méretű felületet egyenletlen falon. Akkor a fém szerelvények felszerelését L- tartó vashoz kell rögzíteni. A munkamenet hasonló, annyiban tér el, hogy a falhoz az L-vasak kerülnek rögzítèsre és nem a párnafák.   Ha a falunk egyenletes ragaszthatjuk is ezeket a panelokat megfelelő ragasztóval. Falpanel a konyhában Bármelyik anyagot vagy szerelési módot válasszuk is, nem lehetetlen feladat a panelek rögzítése. Gyakorlott szerelők könnyedén megoldják ezt, de ha te nem tartod magad annak. Fordulj inkább szakemberhez, aki szakszerűen és gyorsan kivitelezi ezt számodra.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .